Roderhandtag

Funktion

Den här ”uppfinningen” är nog den jag har mest nytta av. Min lilla hemmahamn, Lindeshamn, har nämligen ett djup på bara är ca en meter så rodret och kölen måste upp och ned varje gång jag går in eller ut ur hamnen. Jag hoppas att funktionen framgår av följande tre bilder.

roder1

roder2

roder3

Anordningen håller också rodret nere under segling vilket annars kan vara ett problem. Roderbladet kan annars lätt ”vippa upp” av bara vattenströmmen.

Tillverkning

1. Komponenterna

Du behöver dessa komponenter om du vill bygga ett roderhandtag.

handtag-delar

  • 2 st ek- eller teakbitar 15x40x380 mm
  • En bit rundstav 25 mm i diameter
  • Ett aluminiumrör 30x3x700 mm
  • 2 st bultar M8x90 (kan ersättas med gängad stång), A4
  • 8 st låsmuttrar M8, A4
  • Ca 10 stora brickor för M8, A4
  • 2 st bultar M6, A4
  • 2 låsmuttrar M6, A4
  • Gängad stång M8, A4
  • en vantskruv M8, A4
  • 2 st Justerbleck 120 mm, A4
  • 1 st bult M12 med två brickor och låsmutter, A4

(A4 betyder rostfritt)

2. ”Pistången”

Såga till aluminiumröret och borra ett 8 mm hål rakt igenom enligt dessa mått.handtag-matt2

hantag-undreFila till rundstaven så den passar och slå in den ca 10 cm i underdelen av röret. Använd en rasp. Borra ett hål i mitten som gärna får vara lite mindre än 8 mm och driv in (skruva in) den gängade stången så att det sticker ut ca 120 mm nedanför röret. Limma med polyuretanlim eller epoxi. Snygga till ändan på röret med en bricka och en låsmutter enligt bilden.

(Den andra muttern på bilden hör till vantskruven.)


3. Träbitarna

Såga till träbitarna, borra 8 mm hål och montera ett handgrepp ytterst med en rundstav osv. enligt figuren nedan. Det ska vara ca 47 mm mellanrum för att rodret ska passa mellan bitarna. Skruva ihop med aluminiumröret och lägg in brickor så att det hamnar i mitten. Om man även pluggar igen den övre ändan av aluminiumröret blir det ännu snyggare.

handtag-matt1


4. Fästet i rodrets övre del

Borra ett 8 mm hål tvärs igenom den övre delen av rodret enligt måtten i bilden. Använd ett bra borr och ha tålamod för det ligger en rostfri plåt inbakad mitt i plasten.


5. Fästet i rodrets nedre del (skeddan) 

handtag-matt4

Anpassa justerblecken och sätt ihop dem ihop dem med vantskruvens vänstrgängade del. Placera alltsammans på rodrets nedre del som bilden visar 50 mm under bygeln. Fäst  med två genomgående M6-bultar.m

Tag sedan bort den gamla bygeln. Den behövs inte mera.


6. Montering

Lägg en bricka både innanför och utanför alla bultar som går genom träbitarna. Även vid rodret. Dra åt muttrarna så allt löper smidigt.

Skruva isär vantskruven helt och hållet och och montera ihop aluminiumröret med rodret genom att skruva på det igen.

handtag-monterat2


Låsmuttern på bulten (tumgänga) som den nedre delen av rodret vrider sig kring brukar ha blivit ”trött”. För att friktionen ska kunna anpassas på bästa sätt bör du sätta in en ny av dimension M12 med brickor och ny låsmutter.

Justera vantskruven så att handtaget har en position ungefär som på bilden när rodret är nedfällt.

Dra åt vridbulten så att friktionen blir lagom. Det ska gå tungt, men inte för tungt, att fälla upp rodret. Det ska inte kunna ”vippa upp” av vattenströmmen under båten.


Fixering och ”säkring”

Trots att roderhandtaget nästan alltid fungerar bra har jag varit med om att rodret fälls upp av sig självt när vattenströmmen under båten är stor. Jag har därför kompletterat ovanstående konstruktion med en ”säkring”.

handtag-fixering

Anordningen består av en ena delen av en vantskruv som är fäst vid rodret med en kraftig bygel. På ovansidan av roderhandtaget finns ett ett bleck med en skåra som passar vantskruvens bult. På den finns en plastmutter (polyamid).

Då man vill fixera rodret läggs bulten med plastmuttern in i skåran. Råkar man gå på grund så åker rodret och därmed också roderhandtaget upp. Plastmuttern krängs av bulten och inget skadas. Sedan är det bara att skruva på en ny plastmutter och segla vidare.

Principen med en plastmutter som säkring är densamma som jag använder för att fixering av kölen. Samma polyamidmutter M6 används.


2 kommentarer

  1. Örjan skriver:

    Hej Michael,
    Ursäkta att mitt svar dröjt. Jag har helt enkelt ett hål i den övre tappen genom vilket man sätter en sprint. Ännu bekvämare blir det med en liten skruvschackel som går genom hålet. Detta gör att inte rodret kan hoppa ur.

  2. Michael Wallér skriver:

    Hej Örjan
    Vi har varit i kontakt med varann tidigare. Vet att du är experten på Albin57. Min roderspärr har efter många år givit vika och gått av på mitten. Har du någon aning om var man kan få tag i dylika. Har försökt på Hjertmans (de har bara till optimistjolle) och Erlandssons brygga. Ingen har den som jag söker. Söker man på roderspärr på nätet så hittar man liknande men de är för klena tror jag
    Mvh
    Michael Wallér
    michael.waller@talentmanagementgroup.se
    Tel: 0708800540

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *