Värme

Jag har haft många idéer om uppvärmning av ruffen även om man klarar sig rätt bra med ordentliga sovsäckar. All öppen låga kräver ju skorsten om syret ska finnas kvar så man kan förverkliga nästa dags segelplaner. Det finns på marknaden en värmare som kan sätts på origoköket men den kräver skorsten och det finns det inte riktigt plats för på en Albin 57. Origoköket är ju annars en stor energiresurs och jag har varit inne på en konstruktion där man ställer ut det i sittbrunnen på natten. På den skulle en värmeväxlare placeras och via slangar kopplade till ruffluckan skulle kall luft kunna bytas ut mot varm.

Även om det inte ger samma frihet blev det till sist en specialanpassad lösning med el som ju dock är beroende av landström. Vanliga värmefläktar eller kupévärmare för bilar för dock ett högt ljud som stör nattströmmen. Till skillnad från dessa axialfläktar (typ propeller) ville jag ha en radialfläkt som är betydligt tystare. Som bilden visar blev det efter lite roligt konstruktionsarbete en värmare som kan hängas på framkanten av kökslådan. Den blåser varmluft via rufftaket fram mot fören. Den hindrar inte att man lagar mat samtidigt som den sitter där. Då kökslådans lock ligger på som ju då är ett fotsteg hindrar värmaren inte heller att man kliver ut eller in då den är i drift. Värmaren är också lätt att stuva då den inte används.

Eftersom jag gillar återbruk kom i princip alla komponenter från sådant som jag hittat i containrar inklusive teakbitar och en strykjärnsladd.

En gammal kupévärmare, dock med kass fläkt. Av svenskt fabrikat.

En förnämlig tyst radiakfläkt (från en en container i Köpenamn)

Lite metallslöjd.

Ihopmonterade och med tre reläer

Det färdiga resultatet med ett teakhölje för att göra den ”ship shape”.

Den ursprungliga värmaren hade två värmeelement på 600 W respektive 1200 W som kunde kombineras upp till 1800 W. För min del räcker antingen 600 W eller 1200 W gott och väl. Reläerna styr var för sig 600 W, 1200W och fläkten. Med en liten strömbrytare kan jag välja 600W eller 1200W värme eller vara fläkt.

Värmaren kostade i princip ingenting och det viktigaste av allt: Jag fick exakt den lösning jag ville ha.