Flensburg 2004

Många tror att man bara kan finna fina naturhamnar i en skärgård. Inte bara Norge utan även Danmark har många fjordar. Speciellt på Jylland fins många fjordar med ankringsmöjligheter. Danskarna brukar anse att antingen Mariager eller Skælskør fjord är den vackraste. Jag har besökt båda. Den här turen var ett test. Kan man i Danmark segla som man gör i en skärgård och komma naturen riktigt nära utan att över huvud tagit besöka någon hamn? Att leva två veckor enligt Jean-Jacques Rousseau: ”Tillbaka till naturen”.

Översiktskort

Så här kom min rutt att bli. Klicka på kartan för förstoring.

Bildspel

Här är kartor över de platser jag ankrade på.

Speciellt för Danmark är det som kallas nor. Det är ett grunt vatten som omgärdas av sandrevlar som går ut från land och möts med bara en liten öppning ut till havet. Innanför öppningen går det bra att ankra. Vattnet är helt stilla även om det blåser kuling utanför. Man kan jämföra ett nor med en lagun. Det grunda vattnet värms upp av solen och är mycket varmare att ta morgondoppet i än i havet utanför. På den här turen var badtemperaturen uppfriskande 12 grader i början men hela 20 grader i Basnæs nor.

Film

Förutom start och mål besökte jag bara en hamn på vägen, Æreskøping, där jag låg i två dygn. Man lever billigt och slipper hamnavgifter när man ligger i naturhamnar. Där bjuds vackra vyer, sjöfågel och rofylld sömn. Då man vill ta sig i land är det bra med en uppblåsbar gummibåt. Det går naturligtvis även att simma, ofta till och med gå,  iland med kläderna i en plastpåse. Väl i land kan man ta fascinerande promenader längs långa sandstränder, i lundar och skogar.  Jag tror inte du kommer att bli besviken om du också gör ett försök att ankra i naturhamnar. Skaffa bara bra ankare!