Limfjorden 2013: Hals och Egense

Jag har ingen möjlighet att ta bilder på överfarten till Hals. Det båser för mycket. Båten måste passas med rodret hela tiden och avdriften är enorm. Jag seglar bara för fock. Vind och vågor är ändå rätt gynnsamma. Det är bara undantagsvis jag får ”sprut” över mig i sittbrunnen. Utan GPS hade det varit svårt att träffa rätt.

 

Det tyska paret har tipsat mig om att den lilla hamnen Egense på sydsidan av inloppet är mycket trevligare än Hals på norra. De har helt rätt. Hals är dessutom helt överfylld av båtar pga de starka vindar som nu råder. En båt som inte fick plats där var Jørns stora nyinköpta Bavaria. Jag ger honom några välmenta ”kommandon” för hur han ska lägga till. När vi ”snakket sammen” ett tag visar det sig att han är major men han har visat sig vara en stor pedagog som låtit mig hållas.

Jørn och jag får många trevliga stunder tillsammans och tar bilder på varandra. Vi tar färjan över till Hals och får även se Sant Hals. Jag har nu fått uppleva såväl lite av svenskt midsommarfirande på Hallands Väderö såväl som dansk Sankt Hans och även ”Sankt Hals” som mera är ett marknadsjippo.

Hals har varit bas för valfångst vilket satt avtryck i form av en staty …

… och en valkäkesportal.

Är det alltid tid man hittar den röda tråden i tillvaron?

Efter tre dagar har det blåst över och jag går in i fjorden för motor. Jag passerar det kolkraftverk som svenska Vattenfall äger. I Egense såg jag den stora båten från bolaget som fraktar kol till verket passera.

Jag går först till den lilla trevliga hamnen Nørre Uttrup i Nørre Sundby. En lång muddrad ränna leder in till hamnen. Man kan tro att Ålborg är en stad på båda sidor av fjorden. Men så är det inte. Nørre Sundby heter det norr om fjorden och Ålborg söder om den.

I Hals fick jag se repetitionen av en stor amatöruppsättning. ”Oliver”, baserad på Charles Dickens roman. Jag tar bussen tillbaka från Nørre Uttrup för att se premiären av denna musikal.

Här tar publiken plats. Det är över 40 skådespelare som jobbar på scenen och minst lika som jobbar bakom så många familjer är engagerade. Premiärnerverna är på helspänn.

Skådespelet äger rum i den skans som en gång försvarat Hals. Detn ligger strategiskt vid inloppet till Limfjorden.

Under föreställningen får jag inte ta bilder. I pausen går det bra.

I pausen pratar Mr Brumble med publiken.

Så är det dags för andra akten. Hur ska det sluta för stackars Oliver?

Hela bygden är egnagerad. Amatørscenen Skansen firar dessutom 40 år så man har satsat extra.

Föreställningen är så bra att den kanske kom att bli min seglats höjdpunkt. En utmärkt mix av tragedi och humor med utsökt koreografi.