Limfjorden 2013: Glyngøre

(Klicka för förstoring)

Min rutt går sedan vidare:

6. Haverslev Havn
7. Glyngøre Havn

Det ligger en sandrevel utanför hamnen Haverslev (6) och farleden har en markerad öppning ett stycke öster ut. Efter lite letande hittade jag dock en genväg genom reveln. Forwards gäller! Djupgåendet på en Albin 57 är bara 60 cm när kölen är uppfälld och ”letandet” går så till att man låter rodret, som också är ledat, vara nedfällt. Då sticker det drygt en meter och man kan använda det som känselspröt. När det börjar rycka i rodret är man på fel ställe och får backa och prova ett annat. GPSen fick en waypoint när jag hittade rätt passage. Bra att ha för återresan.

Jag styr mot Aggersundsbron som jag redan är bekant med då jag prommenerade över den. Nu går jag under.

Jag passerar kalkbrottet och stranden jag gick på.

Seglar sedan förbi Løgstør och ångrar att jag aldrig åt ”hvidvinsdampede muslinger”. Hoppas få göra det någon gång i framtiden.

Jag ser få svenska båtar. Mest är det danska och tyska. Den schackrutiga flaggan betyder ”Önskar broöppning”.

Äntligen får jag hissa segel. Det har jag inte fått göra hittils i fjorden.

Det största öppna vattnet i fjorden – Løgstør bredning följt av Livø bredning.

Ön Livø om babord.

Den stora ön Fur.

Knuds huvud på Fur.

Glyngøre havn ligger strategiskt bra till för proviantering av mat och bensin.

Det är en mycket välordnad hamn men samtidigt rätt tråkig 0ch opersonlig.

På flaggan syns det hur mycket vind det blåser.

Vackra båtar i en solnedgången är det alltid skönt att vila ögonen på.

Solen lyser lika glad och rund nästa dag och jag ser fram emot en minst lika fin segeldag. Under  den vackra valvbågade Sallingsundsbron möter dock en mycket krabb sjö. Vind mot ström gör att jag får ge upp det projektet. Vattnet stänker ner mig i sittbrunnen och en Albin 57 går dåligt på kryss speciellt i krabb sjö. Jag får ge upp och ankra i sundet på sydsidan av den stora ön Mors.

Vädret har slagit om och nästa morgon plockas segelstället fram. Min plan är att gå en lång etapp för motor till en skyddad ankarvik norr om Oddesund.