Lynetten 2015

vinjett-lynetten1-litenMånadsskiftet september/oktober bjöd på härlig värme och höstsol. Från Malmö gick färden till Köpenhamn och Margreteholms hamn även kallad Lynetten. Hamnen ligger på Amager söder om Köpenhamn men ändå på bekvämt promenadavstånd till centrum. Efter att ha rundat Saltholm och gått norr om den långa raden vindkraftverk styrdes kosan mot SV och jag var framme. Min plan var att om möjligt komma över en biljett till Operaen. Sådana kunde dock bara beställas via internet och det fungerade inte för mig just då. I stället blev höjdpunkten på seglatsen en spännande upptäcktsfärd och en fotosafari.


vinjett-havnen-liten Rundvandring i hamnen och på Refshaleøen
Lynetten utgör en trivsam ganska grön oas mitt i ett industriområde. Hamnen ligger nära Refshaleøen som domineras av det gamla varvet Burmeister&Wain som står som en ikon över dansk industrihistoria. Den syns på långt håll från sundet. Mest känd i dag är den kanske för att Eurovison Song Contest hölls där 2014.

Som ni kommer att få se råder en charmerande dansk frihet som myndigheter och hamnförvaltning inte riktigt rår på. Jag tolkar det så att individens rätt är är starkare i Danmark än i Sverige. ”Har jag väl en bryggplats/landplats tänker jag minsann behålla den. Hur båten eller tältet ser ut och används är min ensak. Till grönssaksodling,  sommarstuga eller bara strunta i”. Om detta kan man tycka mycket. Annorlunda bilder blev det i alla fall från en miljö som på de flesta flesta andra håll försvunnit.  Här är mina intryck.


vinjett-byen-litenRundvandring i byen
På jakt efter operabiljetter gick jag först till det nya operahuset och därefter till det gamla vid Kongens Nytorv. Där skulle det finnas en manuell kassa men den var stängd. I stället blev det bilder från Köpenhamn ur ett turistiskt perspektiv. I Köpenhamn har jag varit ett otal gånger men då mest i den norra delen. Christianhavns enormt vackra grönområden i söder hade varit en vit fläck på kartan för mig tidigare. Läs mera.


vinjett-taggat-litenTaggat till tusen
Alldeles i kanten av Christiania träffade jag på ett konstgalleri med gratis inträde. Jag är den enda besökaren och lite kusligt känns det. Titta får ni se!

 

 


vinjett-christiania1-litenChristiania – Ett socialt experiment sedan 1971
Med 20 års mellanrum har jag besökt Pusher Street, Månefiskeren och området däromkring. Mest då som turistisk kuriositet. Trots att Fristaden Christiania ligger så nära Malmö kom jag först nu till insikt om hur lite jag egentligen visste och hur mycket det finns att upptäcka och reflektera över.


Efter ftre dygn lämnar jag Lynetten. Trots stor ansträngning har jag inte lyckats göra av med mera än 500 DKK allt inräknat. Lynetten är ju en frihamn. Berikad har jag blivit av nya, lärorika och intressanta intryck. Många funderingar blev det också på ”hjemturen” men inga på att ”bruge stoffer”.