Ny sjökortshylla

Det som saknas i Albin 57 är något så viktigt som en sjökortshylla. Så här löste jag det problemet. I princip behövs bara detta:

  • En 3 mm ABS-skiva
  • Kardborreband, 50 mm
  • En värmepistol för att böja skivan

Först en övning i detta ”trolleri”.

Vi tar ABS-skivan och sätter fast den på ett arbetsbord.

Den yttre delen av skivan skyddar vi med två andra träbitar. Vi sätter dessa ett stycke ut som motsvarar den radie i vilken skivan ska böjas. Springan som uppstår får inte vara för liten för det är här vi ska värma. Vi måste också tänka på att inte den undre träbiten eller någon limknekt är i vägen för böjningen som ska ske i 90 grader.

Vi sveper värmepistolen i jämn takt fram och tillbaka i springan. Efter en minut eller så sker ”undret”. Skivan böjer sig när vi trycker lätt på ytterkanten.

Så här blir det färdiga resultatet.

På samma sätt kan vi tillverka sjökortshyllan som ska passa i babords stickkoj. Jag har gjort den i två delar som jag popnitat ihop. Den inre delen är till för att sjökorten inte ska glida ut bakåt.

Monteringen är helt gjord med 50 mm kardeborreband. De luddiga banden har jag limmat mot skrovytorna, de ”hakiga” på hyllan. Inte en ända skruv behövs. Vill man ta bort hyllan så går det därför lika enkelt som att sätta den på plats.

En sak bör man dock tänka på. Det självhäftande klistret på kardborrebanden är inte att lita på. Man bör använda riktigt kontaktlim när man limmar fast dessa band.